10.29.2009

Hannah superstaariks! (kokkuvõte ja resümee edust 30.10.09)

Kadedust minu järgmises jutus pole. Mulle istub istuv töö ning ohtralt veini ajuhammasrataste liikumise hõlbustamiseks ning ohtlikud eluviisid ja vaiksed killerid nagu transrasvad, nikotiin ja muud meelemürgid. Nii siis, kadedus puudub. Kuid järjekordset lugu lugedes, kuidas Hannah teeb läbimurret Londonis, loen juba kindla reservatsiooniga, mis ei ole hea. Tõde on see, et eestlased ei usu kellegi edusse enne kui see edu on saavutatud. See on tõsi. Ehk kui jalgpallurid on 2:2 viigis on nad meie silmis ikka äässhõulid ja luuserid.

Aga järjekordne ELU24 lugu sellest kuidas Hannah kohe maailmas läbilööb hakkab ära tüütama. Niimoodi, kuidas tema seda teeb, seda ei juhtu. Kahjuks, pole lootustki. Hannal on rohkem mune kui enamustel Eesti meestel, suruda igapäevaselt vastu tuult maailma muusikagigantidega kohapärast selle maailma tipus. Ma hindan seda väga, sest enamustel meil, eriti eestlastel, eriti Eesti muusikutel, ei ole selleks viitsimist. Hea ka siin pisikeses riigis olla keegi, pigem suur konn väikses tiigis, kui väike suures. Paratamatu.

See muudab Hannahi imeliseks provvaks, kuna soovib teha oma eluga muud kui lõpetada kunagi Vello Orumetsa stiilis, kes on Eesti kultusmuusik, kuid täna peab 4 tuhandega kuus välja vedama. Kuid minu tagasihoidliku muusikajälgija, melomaani ning muusikaarmastaja silm ütleb, et niimoodi Hannah pärliteni ei jõua. Muusika on igav, videod vaimuvaesed ning temasarnaseid on London täis. Temast palju, palju andekamaid on London täis, kes kunagi kuhugi ei mahu. Talent on kummaline asi, X Faktori talendivõistlusel möllavad praegu vennad John ja Edward, kes ei oska silpigi õiges tonaalsuses laulda, kuid kes on nii ülbed ja kindlad oma edus, et võidavadki tõenäoliselt.

Aga ... vaadates viimast kolme Hannahi videot, ei suuda neid pikemalt kui 13 sekundit vaadata - kližeedest nõretav videopilt, millele assisteerib korduvalt kuuldud helimaastik, ei ole läbilöögiks võimelised. Hannah kirjutas kuidas tal oli 60 erinevat videoideed oma viimase loojaoks. Mul tekib siin siis küsimus, et miks valis produtsent koos laulja abiga neist kõige igavama.

Ärge saage valesti aru, ma nii väga tahaksin et Hannah oleks see kes jookseks rõõmust värisedes Britt Awardsil või MTV awardsil mõne auhinna järgi, kuid sedasi jätkates seda ei paista. Ja kui keegi hetkel midagi läbilöögist räägib puhub mullikest. Youtube on üks koht mis ei valeta. Tänast üllatajat Sheryl Cole uut videot loole "fight for this love" on küll müüdud rekordarv, 300 000 eksemplari, on seda ka videokeskuses vahitud ligi 6 miljonit korda. Samal ajal Hannagi video vaadatavus on sinna 20 tuhande alla. Saan aru, et võrreldamatud suurused, üks on tuntud teine veel mitte, kuid video tegemine on kallis lõbu, seda nii eestis, kuid eriti veel Londonis. Sama kehtib produtsentide kohta.

Mul on tunne et Hannah tahab leida oma tee kuidagi liiga viisakalt käitudes. Kahjuks keegi ei viitsi vaadata telekast Helgi Sallot kui naaberkanalil võtab Pamela Anderson end paljaks. Hannah on ilus Eesti naine, suured rinnadm kena figuur ilus nägu ning hea hääl. Tuleb tõmmata ennast kapslist välja ning hakata vähe litsakamalt seda asja ajama. Siis saab ka muud teha. Tanel Padar oli see kes ütles ära lepingust Universaliga pärast Eurovisiooni võitu 2001 aastal. Täna on ta maailma mõistes kõlamoosekant, kuskil äärealade kõrtsis. Mis oleks võinud olla kui oleks JAH öelnud, me ei tea.

Kahjuks on aga reegel see, et Eesti muusikud ei ole maailmas läbilöömiseks võimalised. Rulers Of The Deep on hetkel ainus kellel midagi näidata on. Bedwetters tegi jah kõva alguse, kui sai Euroopa Uueks Heliks nimetatud auhinna MTVlt, kuid that's it ... rohkem pole midagi kuulda. Kuid see ei tähenda, et Ander, möllates maailma musagigantidega head tööd ei teeks, ning Hannah oma edusse ei usuks. Ma tõsiselt loobin näppu kui singlimüügi edetabelis meie mamsel hakkab olema, pole küssigi. Ma kahtlen aga selle edu saavutamise tegevustikus ... Kui on tissi ja tussi, siis seda tulebki kasutada, nii lihtne see ongi.

No comments: