5.05.2009

Kulud/Tulud riigikassas

Kuulasin KUKU raadiost Vox Populi saadet ning kurat ajas närvi. Pikalt on see teema mind häirinud kuid nüüd sai mõeldud see asi läbi. Nimelt häiris mind inimeste sõnavõtud kus öeldi, et tõmbame kõrgepalgalistel riigiametnikel maha palgad, kaotame ära saatkonnad, keerame kinni esinduskulude kraanid ning lõpetame töötavate penskarite toetamise ja erisooduka üliõpilastele. 

Inimene peab saama oma asja öelda, kuid peaks siis ka natukene teadma millest ta räägib. Olen sada protsenti nõus et riigikogu liikmetel tuleb ära lõpetada kuluhüvitised. Kui palk on 50 kilo siis saab sellega hakkama küll. ma pole täielik vastane kuluhüvitistele, kuid kriisiajal on need esimesed mis peaks kaduma. Ma olen, täieliku vastuopanuga, kuid riigi huvides nõus, paariprotsendilise tulumaksu tõusuga. Oleme varem ka seal olnud, saame hakkama küll. Nüüd hakkab aga asi viltu vedama. Saatkondade sulgemine ja palkade meeletu maha kratsimine ei toimi. Kõrgepalgalisi ei ole nii palju et sellest tuleks märkimisväärne tulemus. Keski ütles saates et tõmbame palgad maha saame võitu miljard krooni. No ei tule ära. Võtame lihtsa arvutuse. Hetkel on kuluhüvitis Riigikogus ca 10000 eeku. Korrutame selle 101 liikemga ja siis veel 12 kuuga saame kulusummaks 12 120 000 krooni. Edasi, kui meil on hetkel riigi kulul töötavaid inimesi 150 000 ning sealt koondada 30% siis võttes aluseks keskmise palga, mis on hetkel ca 12 000 krooni siis saame kulukokkuhoiuks hoopis 540 miljonit krooni aastas. 

Kõik need summad on utreeritud, kuid selleks et me saakime elada ja olla edukad ei piisa vaid kokkuhoiust. Tuleb ka tulusid tõsta. Nüüd on siin aga kaks viisi kuidas saab tõsta. Maksud ülesse või riigifirmasid, kasumit teenivaid firmasid juurde. Nõmme Raadio kunn Lepa tõmbas natsionalistliku pauguga välja mõtte et vesi peab olema tasuta kodanikele. Ilus mõte. Ma tahaksin, et kase otsas kasvaksid õunad ning kanad situksid kuldmune, kuupealt kostaks viiulihelinaid ning vanalinna trotuaaridel liigutaks polkasammul. Paraku ei ole elu utoopia. 

Ma olen poolt, et peaks tõstma riigitulu klassikalises kapitalistlikus mõttes, kasumitega, välisinvesteeringute, suurkorporatsioonide maksude jne võimalustega. Meie edu on tulnud majandusliberaalsuses ja madaldatud maksudes. Joakim Heleniuse mõte luua Tallinnast Skandinaavia IT ja finantspealinn pole ju paha, kui saksime siia suurkorporatsioone, hiiglaslikke VC kontoreid ning firmasid. 

Nagu ütleb vanasõna, et kindel on vaid surm ja maksud, siis maksudest ei pääse. Kuid neid tuleb selgitada iniemstele mõistlikult. Kui inimesele selgitada, et sitad ajad ja peab tõstma maksu, vaja tõmmata rihma pingule, jätt maha sigarisuitsetamine, krevetiõgimine ning kallid autod, selleks et saaks paari aasta pärast süüa puhast kulda ja juu hõbedat siis inimesed on mõistlikud ja arvestavad ning käituvad. Hetkel pannakse inimesed lihtsalt fakti ette ja moos. 

Loodan, et me suudame leida enda sees selle arusaama, et nüüd tuleb olla rahaga hoolikam, olla kokkuhoidlikum ning tegeleda vaimse ja moraalse kapitaliga.  

No comments: