7.22.2009

01.07.09

Need, kes vaimust vaesed, pärivad maailma!
Teadmata mõtleja



Lugesin lõpuks ka läbi kõiksugused seadusemuudatused mis juuli esimesel jõustusid, maksud mis juurde tekkisid ning määrused, millega riik jälle oma alamatele ribidesse torgib. Mõni on mõistlik muutus, palju on vajalikku, kuid enamus jääb siiski debiilse ja "midavittusiintoimub" tiitri vahele.

Kõige kummalisem muutus mis mulle silma jäi on Haigekassa tegevuse parandus, mis kinnitab, et haiguslehe korral: "Tööandja maksab hüvitist haigestumise 4.päevast kuni 8.päevani. Haigekassa maksab alates 9.päevast, hüvitise määr 70%". Tähendab see siis seda, et esimesed kolm päeva haiguslehel olemist maksad omast taskust kinni, nähes oma palgalehel miinusmärgiga rida. Sealt edasi hakkab 80% ulatuses sinu haigust kinni plekkima Haigekassa ning teeb seda kuni 182 päeva.

Mida see siis mulle ütleb. Seda, et firmad ja asutused hakkavad täis olema tõbiseid inimesi, kuna keegi ei julge jääda haiguslehele, kuna see tähendab automaatset raahakaotust. Enamus inimesi on meie kliimas mingil põhjusel ikka kaks korda aastas audis. Nüüd kui tavaliselt sai oma läkaköha ja muud eiritsed koduses majapidamises taskusse nuussatud siis nüüd tehakse seda tööl. Arvestame et kui suuremas ettevõttes töötab 250 inimest siis ei ole aasta 365 päeva jooksul hetke, mi keegi EI oleks haige. See tähendab pisikuid, ning levikut, madalat tööviljakust, moraali ning üldise tervisliku seisukorra alanemist.

Riigist saan liigutuse mõttes aru, kõikjalt on vaja õgvendada. Saan aru ka sellest, et varem oli lihtne paar päeva tööluusi korraldada rääkides tuttavale perearstiel et sul vaja haiguslehte. Ise kimasid samal ajal Saaremaale spasse. Või midagi sellist.

Samas tekib ju situatsioon, kus koolnukangestumiseelses seisus inimesed istuvad tööl, kähivad, nuuskavad, eritavad. Ära neid ei saa ajada, kuna keegi ei maksa seda kinni, ise nad ei lähe ära. Mulle hakkab tekkima keskaja tunne, kus haiguste levikule ei saadud piiri, kuna ei osatud inimesi ravida ega karantiine tekitada. Ma olen enamuse oma elu aja lläbi põetud külmetushaigustest saanud kas koolist või töölt. Järves ujudes või talvel suusatades seda haigust ju ei saa.

paneb mõtlema ka teiste muutuste üle. Et kellele need siiski valmistet on?

Silvia kirjutas sellest enne muutusi Äripäevas

No comments: