4.27.2008

Nad lasevad presitendi maha!



Triipude ja tähtede maa valib omale presidenti. Valikus on kindral, naine ja neeger. Valik on spektrilt lai, näoilmelt kirju ning sisult lahknev. Tohutu paatose ja populismifestival, mis mööda USA avarusi tuuritab pritsib selliseid kilde igaühe igavasse argiellu.

Neeger räägib kuidas sõda tuleb lõpetada. Just toome väed välja ja laseme iraaklasteel kakelda viimase võitjani nagu katoliku preestrid, kui nende keskele visata väikene poiss. Naine räägib paatoslikult, kuidas Ameerika on küll jalge alla tallutud, kuid me ei anna alla, me saame taas suurteks. Miskit pole teha. Euro võeti kasutusel vaid selleks et 10 aastaga USA dollar ja kogu ühendriikide fiskaalpoliitika maha suruda. Tehtud! USA supleb elu suurimas välisvõlas, päevased kulud on nii laes, et kui jutt oleks indiviidist oleks talle 7x pankrot kuulutatud.

Täna ollakse aga kummalisel lahkteel. Kolma kandidaati on kõik isepärased, otsekohesed kritiseerima ning ohtlikud. Ütleme nii et neil kõigil on probleeme: McCaini ainus viga on see et ta on sõjaväelane, Hillary viga on see et ta on naine, Obama viga on ... see et ta on neeger. Nende tugevused on nende nõrkused.

Peale 6 aastat siutut sõda panna kunagine staabikindral ning Vietnami sõja veteran, kellel sõjast näidata ette Purpursüda ning õlast kõrgemale mitte tõusev vasak käsi, ei ole enam usaldusväärne. Lisaks on ta vabariiklane. See on sama jube kui anda šimpansile püss ning õpetada ta iseennast sihtima.

Hillary on naine. Kuid see ei ole see miks teda ei valkita. Hillary jääb liinilt lõpuks siiski välja, kuna ta on Clinton. Rääkigu mis ta tahab. Tõsi, Clinton tõi USA majanduse august õitsengule, vähendas võlga, kiirendas majandust ning parandas haridussüsteemist kuni tervishoiuni enamikku katastroofi mis USAs valitses. Kuid samal ajal andis ta Valge Maja pimedamates harjakappides Lewinskile põske ning kurat teab keda veel "tillitas".

Kuid ka see et ta on naine jätab ta ukse taha. Hillary on kõva poliitik, tark naine ning karm populist. Kuid traditsioone ei riku.

Nii ... ja nüüd tõeline komm. Obama. Barak Obama. Arkansase või kurat teab millise lõunapoolse augu orjatari poeg, kellest sai ülikooliharitlane, kellest sai senaator, kellest sai kongresmen ja kellest tõenäoliselt ... ning ma väljendan siin nii enda kui ka enamuse ameerika vaateid ... saab ka järgmine USA president.



Mida see aga tähendab. See tähendab seda, et aasta pärast kirjutatakse ajalooannaalidesse peatükk järgmisest mahalastud USA presitendist. Ning Obamale korraldatakse riiklikud matused, inimesed saluteerivad, kuid KKK mehed teritavad nuga ja viskavad viina lipsu taha.

Hirmu atentaadi ees väljendas mulle lugupeetud USA professor, kelle nime mainida ei tahaks. Ta oli mures. Üks on vana veterna, kelle tiksuja kuigi kiirelt enam ei pane. Teine on naine ja kolmas on neeger. Nimekiri on nagu kukkuv DOW JONES. "Ma olen suhteloiselt veendunud, et ükskõik milline on tulemus, aastakese pärast on meil surnud president," rääkis professor.

Kkui järgi mõelda siis USA on riik kus traditsiooni ei murta: gey'd ei abiellu, lapsi võib saada nii palju kiu tahtmist on, Broadway on NYC üks pikim tänav ning NEEGRID EI SAA PRESITENDIKS! Liberaalsed või mitte, kuid see asi ei käi nii. USAs on pimedat rassismi veel nii palju et midagi ei ole muutunud võrreldes saatsuliku hommikuga 40 aastat tagasi 4.aprillil Memphises. Martin Luther King Jr. . Meenub?

Kindlasti leidub keegi kes asja ette võtab. Hillariga on sama hirm. Naine ja traditsioonid ei lähe selles kohas kokku. Lisaks on ta sõjapooldaja. McCain on lihtsalt vana ning ka sõjapooldaja. Ajalugu kordub. 40 aastaga oleme ringiga tagasi ja seda nii reaalses tegevuses kui ka mentaliteedis ja revolutsioonis mis kohe vallandusb. Hipid on tagasi. Seekord aga interneti, kõrghariduse ning kaine peaga.


No comments: