4.18.2009

USA vol.4: Florida. Miami. South Beach. Lousiana. New Orleans.

Floridas vaid ranna, hotelli, restorani ja kõrtside vahet jooksmise ümber jutustamisel ei oel mingit mõtet. Kes käis see teab, kes mitte siis sellel jäid alles nii ajutrakud kui raha. Kuid siiski uurige järgi mis asub Burbon Street 600 aadressil ning mis on seal pakutav handgranade. 

Igaljuhul pärast Florida kuumust, päikest ja puhkust, panime edasi Louisianasse ja New Orleansi. Minu selle reisi kindlalt kõige oodatumasse ja ka lemmikuimasse linna. Pärast orkaan Katrinat kohutavalt laastatuna peaegu maha jäetud linn on alanud oma taaselustust, kuna pooled lahkunutest on naasnud linna (statistika on selline, et 40 elanikonnast lahkus ja tänaseks on tagasi 20). Kesklinn on korras, French Quarters ilus ja lärmakas nagu ikka, voodoo elab ja inimesed möllavad. Äärelinnad on aga pulstunud ja siiani mahajäetud. Tegemist on ju USA mõrvaplinnaga, kus elaniku kohta tapetakse kõige enam. Seda hirmu oli eeslinna vaadates palju. 

Viimasel õhtul linnas kolades nägin kuidas kõrvaltänavas peksti kahte musta venda, kelle kõrval vedeles hunnik süstlaid ja kotikesi "kamaga". Peksjateks mendid ning asi aus. Hiljem trammiga kodupoole kihutades jäime seisma peaegu et rööbastele kukkunud vanamoori ees, kes oli meie saabumise ajaks juba surnud, kuid inimesed kõndisd suvaliselt mööda, isegi ei vaadanud tema poole. Trammijuht peatus korraks, vaatas et laip ei oleks rajal ning pani edasi. Tavaline värk vist ...

Aga mis on siin ilusad on inimesed ja söök. Oi oi ... inimesed on lahked, kiiksuga ning otsekohesed. Söök aga jumalik. Siin valitseb kaks põhilist suunda - cajuni ja kreooli köök. Cajun on üldiselt siis prantslaste järeltulijad ehk siis prantsuse ja muude siin elanud inimeste segu, toidu poolest on see siis kohalik indiaanlaste, Kariibi mere elanike, Aafrika neegerorjade ning prantslaste söökide segu. Imeline. Parimad asjad on gumbod, jambalayad ning erinevad kreveti ja kana road. Prantslased kes siia sattusid olid siis enamuses kodumaalt minema saadetud vargad, mõrvarid ja vägistajad. Teine kultuur on siis kreooli kultuur. See on hispaanlaste järeltulijate teema. Kreoolid olid kõik hispaanlased kes olid sündinud väljaspool kodumaad ehk siis Lousianas. Voodoo on rohkem cajuni teema, samas kui kreool on tugevam hetkel linnades. Maal on redneckide hulgas vähe, kuid sellevõrra väga tugevalt need kultuurid veel säilinud. Palju kasutatakse maameditsiini, posimist ja vanu kombeid. Mulle see asi kohutavalt meeldib - kogu see stiil, iseloom ning olemus, muusika, nautlus ja egotsentrislik enesearmastus. 

Aga NO on paik kuhu mina teen kunagi omale pesa. Selline koht siis ... Söökide kohta ilmutan kohe varsti lood ka ajakirjanduses ning ütleme nii, et panen paar rida ka siia kirja. Kuigi mul juba kuskile lüümikutevahele kirjutatud oma poole raamatu jagu. Nüansse ja imelisi käitumismaneere toiduvalmistamisel. 

No comments: