6.09.2009

Keenia vol.2: Maasai Mara



Nai-Robbery, nagu ma juba mitmeid kordi mainisin, ei paista linnana kuigi kaugele silma. Eila õhtul uudiseid vaadates rääkis seal Keenia immigratisooniminister, jah neil on selline kaunis amet, Keenia ju piirkonna edukaim riik, arenenuim riik, et riigis on hakanud tõusma Somaalia ja Sudaani põgenike ja illegaalide arv, kes on vaja riigist minema saada. Nagu ta ise mainis, "need kes on mõeldud Keenias elama, on teretulnud, need kes on siin illegaalselt tuleb sundida lahkuma, seda aga inimlikult ja graatsilislt". Kui kasutada otsetõlget.

Tähendab see täpsemalt siis seda, et Nairobis on saadud hetkel vägivald ja röövimised kontrolli alla kuid üldise immigratisooni valguses võivad asjad tõsiselt muutuda. Tegelikkuses on somaalia kollid, mitte ainult piraadid merel vaid ka teedel. Somaallased möllavad täiega ka Malindi ja Lamu vahel, killides ja röövides. Karm paik. Aga ... linn ei ole koht kus siin riigis kaua vedeleda. Keenia paistab maailmakaardilt kätte lisaks kaunile loodusele ka safaride põlise paigana. Safari, mis tähendab suahiili keeles "teekonda", tuleb suuresti niimoodi ka võtta. Keenia ja Namiibia afrika 53 riigist on selliseks "teekonnaks" parimad.

Mõned huvitavad faktid mida ma ei teadnud. Aafrika on sama suur kui Euroopa ja Põhjameerika kokku panna. Aafrikat nimetatakse mustaks mandriks mitte sellepärast, et siin niigirid pesitsevad, lagastavad ja selle kauni kantsi on prügilaks korraldanud, vaid Kesk-Aafrikas, Kongo jõe kallastel laiuvad meeletud ürgmetsad, mis on samamustad kui öö ning sama pimedad kui Vanakuradi pekivoltide vahel. Lisaks ei ole Aafrika Roheline Manner mitte oma ökoloogilisuse poolest ... ikka ilusa lopsaka roheluse poolest. Keenia lasub sellel mandril, mille suuruseks on umbes 20 miljonit ruutkilomeetrit umbes 550 000 ruudustatud kilomeetril, ning omad piiri kuradi huvitavate riikidega. Uganda, Rwanda, Somaalia, Etioopia, Sudaan. Ajalooliselt ei ole ükski riik Aafrikas puutumatuks jäänud, süjast, kannibalismist, genotsiiidist, vaesusest ja kurat teab veel millest.

Keenia on kuuluas ka veel kolme asja pärast. Esiteks loetakse Keniat inimkonna hälliks, Viktooria järve ümbrust meie esiisade alguspaigaks. Varem arvati et Austrolopiteekus oli meie esivanem, kuid nagu selgus siis mitte. Austrolopiteekus ja Homo Hobilis elasid koos nagu leopard ja gepard. Samamoodi näevad välja kuid ei ole samad isendid. Siis võtab leopard ja sureb kogu rassiga maha ning gepard kasvab rääkivaks ja internetti loovaks rassiks. Ja inimene tekib Homo Hobolisest läbi Homo Erectuse Homo Sapiensiks. :-)

Kuid safari ... maksad palju. Sõidad kaugele ja näed näiteks kuidas lõvi närib just tapetud vesipüffli sisikonda. Sa näed kuidas tema magu on kakutud paljaks ning seal sees olnud rohi välja roogitud. Näed kuidas lõvi haukab rajult püffli sitasoolt nii et just seeiditu mööda suunurka lippab. Kuri kraam. Kolme päevaga saad näha lõvi, kirjakut, gepardit, sebrat, antiloope, igast muud sodi, vantsi, hippot ehk siis jõehobu, lepardit ja kõike muud.

Meie kino toimus Maasai Maras, kus ka ülevalolevad mehed kenasti savannis ringi kolistasid ja loomi karjatasid. Maasai Mara on maailma parim koht, kus kõiki loomi korraga näha. Enamus loomi elab alaliselt Serengetis mis asub teisel pool mägesid Tansaanisas, kuid nad tulevad nagu linnud Keeniasse talvituma.

Maasai mehed, mehed nendes kirjudes sallides, odadega kes kargavad kõrgele, on Mara põhiline rahvus. Vana, Sudaanist siia rännanud suguharu elab rahulikku mullaonni elu. sisu on selles, et siiani Maasai mehed saavad täiskasvanuks kui tapavad lõvi 24 aastaselt. Ning siis ... kes neist ka kambas hüppab peale lõvitappu kõrgemale siis see saab tasuta abielluda. Abiellud sa aga 9 aastasega ja moos. Niisiis siin on ikka raju iseteguvus käimas. Samas meid kohalikus savionnikülas ringi jooksutanud giid ütles et kimab järgmine kuu Californiasse Berckly ülikooli miskit õpima. Mis teha. Elu on ebaõiglane.

Njah. Pildid kopin kohe interneti siisse. Pikemad lood siis varsti ...


No comments: