6.12.2009

Keenia vol.4: Mombassa



Mombassa, Keenia esimene suurlinn, mille araablased ja Porrtugali meresüitjad kaubakeskuseks lõid on ka täna üks olulisimaid Keenia ja kogu Ida-Aafrika sadamaid. Tähendab see siis seda, et siiani enamus kaubast mis tuleb Araabiamaadest või Indiast jõuab just siia sadamasse. Mombassa ise asub saarel, mille üõhja osa on rikkurite pärusmaa ning lõunapool tööstuse ja vaesuse kants.

Mombassa parim osa on tema rannad. Bamburi Beach, mis asub väljaspoolo saart on imeline. Pikk, valge liiva, türkiisisinese mere ning metsiku hulga neegripoiatega kes absoluutselt kõike müüvad, safarisid, meretrippe, kanepit, kkokaiini, naisi, puust ahvikujusid, Keenia sildiga võtmehoidjaid, lapsi. Kõike. Hotelli alalt välja ei saa astuda, kuna tyybid klammerduvad.

Kõik inimesed on kenasti oma hotelli aladel, mille piirdel liiguvad kenas kostüümis tädid/onud köes suured puust malakad. Ning siis nagu loomavaguni uksel, on terve hunnik näljaseid vaatamas hotelli. Keeruline. Ning kui sa ikka öösel sinna lähed siis nuga neerus on garanteeritud. Nad löövad maha ka. Somaalia kulid on leidnud tee kogu Keenia rannikule, nii Mombassasse, kui Malindisse kui Lamusse.

Muuseas Lamu-malindi maantee pidi olema hullem kui jääda Somaalias reidile. Kohe lendavad kollid peale ja annavad nuga, röövivad paljaks. Esimesel sellil tõmbavad kõri läbi, näidispoomise eesmärgil ja keegi enam ei mölise ega seleta. Kõik käib kenasti nii nagu asjaosalistel vaja.

Kuid Mombassa on ama hull koht kui kõik muud liinnad Keenias, prügine ning must. Tänavaveerel on müügiks pudelid koohaliku kärakaga, 300 kohalikuga teeb peegliga hurtsikus kohalik Sergei Zverev sulle sonksu ja viib habeme. Naised müüvad ennast. Masajalgsed ja porised lapsed jooksevad käsi ees ning inimesd elavad kõrvuti prügimäel ja 5* hotellides ja villades.

Indias oli karm näha vaesust, kui vaesus Aafrikas on midagi veel hullemat. See on lihtsalt rusuv. Mombassa on hea koht kui tahab tulla hotelli. Linnas endas peale 15 sajandil portugaallaste poolt hitatud Fort Jesuse ja araablaste poolt 100% asustatud vanalinna ei ole midagi. Tunnne suts ja valmis. Enamus aega naudid džunglivälimusega kokteile ja head seljamassaaši om hotelliperimeetril.

* * *

Paar päeva hiljem tagasi Nairobis, kohtasime hotellis lahedat säga. Michael Sacks. Lõuna-Aafrika Vabariigist. Vend tuuritab mööda maailma, hetkel peamiselt Aafrikas ringi ning kaardistab kogu tegevust - elukohti, transpordivõimalusi, hotelle, hosteleid, inimesi, pakkumisi, lennuhindu, kõiksuguseid tegevusi. Teeb neist filmi ning hindab teenut, paneb oma koddulehele ülesse ning müüb läbi selle neid teeenusied. Tema koduleht on tema reisiagentuur - Backpackers Guide To the Galaxy Travel Agency :-) Väga uhke ning sitaks kasulik paik. Tegemist on portaaliga inimestele kes ajavad taga ise oma reisisihti. Ma vaatasin selat Mozambique asj ujuba välja. Raju.

Aga mees rääkis sellest kuidas köivad asjad LAVis. Kui juhtud pimedas kuskil ringi kolama, hiilitakse seljatagant ligi ja lüüakse noaga õlga, näiteks. Topitakse autosse ning siis hakatakse tohterdama, no et sa kohe maha ei sureks, ootatakse kella 12ni ning siis minnakse sinuga sinu panga ATMini. Seal võtad esimese ropsu välja enne kella 12 ja siis teise pale kella 12. Ehk siis uuel päeval :-) Raju.

Mehed tulistavad auto rehvi põõsast katki. Tulevad appi sulle ratast vahetama ja siis röövivad auto :-) Või teevad õlgedest inimkuju ja heidavad selle sõitvale auto ette. Sa peatad ja vennad lahkuvad sinu varandusega. Ehk nagu Tätte kirjutatud lugu räägib "... talle ei meeldinud meie varanduslik lõhe". Tõsi.

Aafrika on karm, samas ilus, samas käre, kuid samas armas.

SMILE. YOU'RE IN AFRICA!


No comments: