7.16.2009

Geenius reisikirjutusest

"Travel writers are like recovering alcoholics. They only talk about their own trip."
Chuck Thompson



Chuck Thompsoni raamat "Smile when you're lying" ei ole just tavaline reisikirjaandus, pigem on see kõlge seotud kunstmunniga Shakespeare, kes viina sisse küttes poliitilist korrektsust kesktänaval rikub. Võimsalt kirjutatud raamat sellest, mida reklaamirahast, emafirmades ja kurat teab millest sõltuvad reisiajakirjad üle maailma ei ole olnud nõus avalikustama, trükkima, aktsepteerima.

20 aastat reisikirjaniku ametit pidanud alaskalase sulest tulnud kirjutis annab selgelt mõsita mis meest selles tööstuses hirmutab, vihastab ja häirib. Kirju minevikuga mees selgitab miks ei tasu hakata reisikirjandusega jändama inimestel, kes soovivad puhtaid linu igaks ööks või inimestel kelle seedesüsteem vaid väga kindlat sisendit välja kannatab.

Hea on lugeda viimaks ka midagi mis reaalselt tõele vastab. Et kõik maailma rannad ei ole Hirmilusad paradiissavannid, kus killukene taevast sinuni toimetatakse. Et kõik reisid maailmas ei oel ohutud ning lillelised. Hea, väga hea lugemine isegi.

Meest kutsutakse ekstreemturistiks. Minu arust jube lahe sõna. Teine raamat tuleb sellil aasta lõpus, detsembris välja. Preordes on juba sisestatud.

No comments: