6.25.2007

Okeaania vol.2: Dubai


Avaldan kohe kiire vabanduse: palun anda mulle andeks kirjavead, topelt tahed ja ahmane jutt, kuiseda pekas ilmnema. Nimelt olen ma jommis nagu Hillar Hallaste Parnu litsimajas. Ytleme nii et sai kohaliku eestlasega pidutsetud, peris kurjalt kui aus olla. Nibin nabin sai lennujaama.

Aga Dubai, et meelest ei kaoks, on osutunud meeldivaks urkaks. No sona urgas tuleb siin ses seisukohas lugeda jargnevalt: "papiga maaritud korb, kus kasvab valja maailma rajuima Oidipuse kompleksiga inimeste ehitatud linn, kus koik on suure, parem ja korgem kui varasem". No kurat, nad ehitavad ju juba kolmandat palmi Parsia lahte.

Dubai on 1833 aastal asutatud linn, mis on yks neljast Yhhendemiraadist, mis suht vabas koosluses eksisteerivad. Praeguse emiiri vanamees oli see eks esimesena alusas plaaniga ehitada Dubaist maailma suurim ja voimsam linna. Hetkeseisuga see neil ka onnestub, vist.

Igaljuhul, alustame algusest. Dubai on maailma koige karmima immigratsiooni ja kriminaalpoliitikaga riik kuhu minu tee mind viinud on. Meestega on veel kuidas on aga naisterahvad on Dubais ikka suhteliselt kusetud. Pohimotteliselt jargenb praktiliselt igale seaduserikkumisele valjasaatmine voi valjasaatmine, millele eelneb aastakene kongis.

Kuna tegemist on karmi kliima ning naljakate huvialadega tsivilisatsiooniga (araablane on alati keeruline kaamel olnud) siis ka karistused samast valdkonnast. Kokkuporkel kaamliga on trahv minimaalselt 25 000 UADd ehk tsirka 80K krontsi. Kindlasti hakkab omanik vaitma et tegemist oli voistluskaameliga ning kahjukulu touseb paugust miski 50 000 UADni. Keegi kaamli jooksukiirust loomulikult kontrollima ei hakka. Kui kaamlipidajaks on aga emiraadi kodanik siis pole eriti millestki raakida - papp ara maksta, istud paar kuud kongis ja siis lendad koju tagasi.

Asi laheb veel paremaks. Koraanis seisab kirjas et "see kelle aias kasvab viljakandev palm, ei ole kunagi naljas". Niisiis, kui sa kihutad oma maasturiga mone palmi sirgeks pole ka pikkapidu. Kohene traghv 75 000 UAD ja kinni aastaks. Lisaks muidugi maalt valja.

Naistel on selles suhtes yldse pe*****, kuna kohalikule mehele on naine vaid ahi kuhi iganatukse aja tagant pats kuumama panna ning erilist muud eesmarki ei kanna, pole ka naistele mingeid erilisi lihtsustusi tehtud. Ytleme nii, et feminism pole just kuigi au sees, reeglid on sama tihedad kui eestikeele grammatika.

Mitteabielus naine ei voi Dubai elada kellegagi koos, osta ilma litsentsita alkoholi ega synnitada. Esimese kahe puhul jargneb tavaliselt moni paev kartsa ja deporteerimine. Viimase puhul pannakse sind aastaks kinni ja laps aetakse lastekodusse. Kui kartsast vabaned, antakse sulle laks pikki perset ja ulatatakse lennupilet.

Yldiselt on kohalik moos sellise kaitumisega rahul ning ootab abielu kuna see kindlustab heaolu. Liskas hoiab igast jamad eemale.

Perkonnapoliitika

Kuna riik soodustab abielusid emiraadi kodanike vahel, tahendab see jubedal hulgal soodustusi. Abielludes lendab mehe panga kontole 240K eestlast, riik annab villa, auto ning too. Lisaks maksab perek. elulopuni vaid 1/3 elektrist, vesi ja muu kraam o ntasuta. Samuti on emiraadipere lastele tasuta kooliharidus, mis ise tasudes on absurdselt kallis.

Dubais on lubatud mehel votta max. neli naist. Naistele see eriliselt kyll ei meeldi, kuid mis parata, erinevalt Kazastanist ei ole naistel mingit valimisoigust ega otsustusjoudu (geid siniste mytsidega vist kaima ei pea).

Seks enne abielu on suht tabu ning nagu igas moslemiriigis on nikutet naine rikutudkaup ning suht hoorastaatuses. Mehed aga naudivad litside seltskonda ilma probleemita. Hoora on Dubais, nagu ikka peamiselt venelannad, nagu sooja Soome saunas ning hinnad VAU haaliku vaarilised.

Ehitubbuum, minu kann!

Nyyd, Soorukad ja Kruudad, Vooglaiud ja Annused, pange omale napp ninna ja vahetage ametit. Jutus sellest et eestis on ehitusbuum on samapalju loogikat kui jarvepohjast tulevatel mullidel, milles laused aikommerikerikommerikeri. See et meil tommatakse paari aastaga kesklinna paar torni pysti ei anan buumimootu.

Duabisse on viimase 5 aastaga ehitatud 3 Tallinna suurust rajooni, lisaks veetakse korbe Parsia lahte et viimistleda Palmi nimelist saarestikku nign ehitada koiki maailma riike sisaldav Maailm. Hetkel ehitatakse korraga Dubai Harbouri nimelises piirkonnad 500 kuni 50 korruselist pilvelohkujat - nii kontorid kui eluruumid. Planeering on jargmise 5 aastaga panna pysti veel 2000 sarnast.

Kuna Emiraadis on vaid 20% elanikkonnast (Dubais koigest 7% elanikest) emiraadi kodanikud, moodustab ylejaanu peamiselt hindu (60% elanikonnast) ning bangkladeshi ja vietnami riisikiimleja. vaartuslik hindu rakendatakse ehitus"inseneridena", kelle kuupalk on miski 5000 krooni. Koikidel ehitusobjektidel kaib too 24h tunnis ning pilvelohkuja valmimisaeg on keskeltlabi 8-12 kuud.

Jattes korvale majad ning meeletud tee ja sadamaprojektid, ei paase ymber Parsia lehte veetavast korbest, millega hetkel moodustatakse Maailma nimelist pisikest maailmakaarti, kus igariik on myya ning ostjad leitakse personaalkutsete alusel. Naiteks, Eesti suurune ala maksab 15 miljonit krooni.

"Maailmas" ei oel yhtegi silda, yhtegi teed, kuni selleni kui riigi omanik seda sajama hakkab. sisuliselt on omanikuus riigi president ning voib oma riigis teha mida iganes. Kasvatada lambaid, kylvata nisu voi alustada nudistide uusima religiooniga.

Edasi jouame siis naiteks hotellide juurde. Plaanis on hotell nimega Da Vinci, mis tahendab korget torni, kus iga korrust on voimalik hydrauliliselt 360 kraadi poorata. Pomst, keerlevad koik korrused oma suva ehk siis elaniku suva jargi.

Kuulsaim hotell ehk purjekujuline Baja Al Arabia on varsti pisikene piisk, pikas kusejorus. Olgugi hetkel koufge suurem hotell maailmas, koige kallima ja koige parem on tulemas taiesti jaburiad ehitisi. Hetkel ehituses olev koige korgem maja maailmas, mille loppkorgus on oplaanitud 800 meetri kanti valmib korrus nelja paevaga ning omab vopimalust et kui maja on valmis saab seda hiljem ka korgemaks vorpida.

Ahjaa, lisaks tuleb Dubaisse, maailma pikim sild, suurim kultuurikeskus ning suurim, Mall of Dubai nime kandev kaubanduskeskus, mis on samasuur kui 50 jalkavaljakut. Frikin' Oidipused!

kiirelt seletan veel ka kohapeal kasutuseloleva termini BBT ehk Bigger,Better, Taller, mis seda otseselt ka tahendab. Maitsetus ei ole issue, ilu ei ole issue. Pea asi ert BBT.

Joomatuurid

Lakkumisega on Dubais sedasi, et kui litsents olemas (mis tahendab 2 nadalat ootamist ja kogu oma ajalii, ppluss dokumentatsiooni esitamist) void osta mingi kindla kvantiteedi kuus. Kui litsentsi pole ja ostad (yhes emiraatisest on olemas alkopood, mis kerge AKMi eest sulle kasvoi havitaja MIGi kohale veab). NIet katte saab, kuid risk on suur. Kui ment sind peatab ja sul valet alkot kaasas, mata kasvoi liiva alla. Voi joo ara. Alkose peaga roolis olemise eest on vaiksem trahv, kui omamise eest (sic!).

Alks on aga kallis, nii kortsus kui poes. Sigaretti aga voib suitsetada kasvoi synnitusmajas. Piirangut pole. Muu narko on ka suht kattesaadav, kui tead kus uurida.

Parim on aga see et kuigi islami jaoks on alko haram ehk mittekoser, siis ega sellest kuigi kinni ei peeta. Kui on ikka vaja paevapinged maha saada, pannakes tilka niet ujub.

***

Igaljuhul MONKILAND lopuks pakkus kenasti emmotsiooni ning kohalikud jeestlased aitasid sellele palju kaasa. Ja eestlast on emiraadis palju, kinnisvara ja logistika peamiselt. Isegi koolioe leidsin eest, aruandmata :-)

Valjaks oli aga hammastunud kui palju on ikkagi riigi kahepalgelisust ja seda nii kirjutatud kui kirjutamatute reeglite hulgas. Paraku tuleks sinna riiki ka varsti minna, kuna miski paarikymne aastaparast ei mahu enam liikuma.

No comments: