9.17.2009

Tilba vs. Pant

ETV näitas eila õhta jälle, ei tea juba mitmes kord, Eesti ühte parimat filmi "Kohtumine tundmatuga". Kilmi film paneb näkku enamustele meiekandi teostele. Eriti imelisel, odaval ja geniaalsel, moel loodud teos võiks kuuluda ET, Tähesõdade, Tarantino ja Cohenite vendade teoatega maailma paremikku.

Aga lugu Mati Tilbast ja Valdo Pandist oli juba ammu vaja ekraanile saada. Paistes kurgu pärast üksi kodus viina juues oli see film võimsaks sakuskaks kogu selle jama kõrval mis muidu telekast tuleb. Parimad filmid on ikka need kus on tunda, kuidas kogu punt tahavab filmi imeliselt teha, olenemata rahast, vahenditest või kuulsusest. Raivo E. Tamm küttis oma imelisima rolli. Kõrvuti Õnne 13 napakalt lollaka tegelaskujule on Raivo ikkagi Eesti üks parimaid näitlejaid. Imeline.

Aga ... alati öeldakse, et Eesti filme tuleks ikka vaadata, noh ikkagi Eesti filmid. Aga siin on üks mida peaks kõik nägema. Olgugi pisikese eelarvega ning kohaliku tähtsusega. Valdo Pant ja Mati Tilba tegeleaskujudena peaksid aga veel filmides ülesse astuma. Võimas.

Mulle ei meeldi inglaslik snobism, kuid mulle ilgelt meeldib vali härrasmehelik elegants. Pant on täpselt selline nagu iga mees peaks olema. "Lonni, kaks tiidust kiirelt, meil on kiire. Lonni, teen ettepaneku võileibadel juust teisipidi keerata. Servad hakkavad keerduma". Parim lause filmis.

Film on aus, lihtne ja nutikas. Ehk nagu Pant teatab filmi lõpus stendile sõna LÕPP kleepides, et "Vahel mulle lausa meeldib tühiseid asju teha!".

* * *

On aasta 1969. Mati Tilba töötab ETV-s, kleebib tiitreid, on kõiges eriti püüdlik, kuid kõik pudeneb ta käest, kukub ja läheb viltu. Seda nii töös kui ka isiklikus elus. Saamatu Mati töötab koos Valdo Pandiga, kes on alati särav, galantne ning nutikas - tõeline televaatajate rõõm.

Eetrisse jõuab lastesaade Tipp ja Täpp. Marsielanikud näevad täpselt samamoodi välja kui Tipp ja Täpp, kuid hoolimata oma kummalisest välimusest on nad väga intelligentsed. Ent mis eesmärgid on inimestel marsielanike kujutamisel? Kas tegemist on planeetidevaheline vandenõuga? Mis on tädi Ruti roll? Tipi ja Täpi saladust saadetakse Maale uurima üks marsielanik. Ta maandub Mati Tilba pähe. Marsielaniku abiga avalduvad Mati Tilba suurepärased teletöötaja võimed; ta hakkab asendama Valdo Panti, saab uue nime ja oma telesaate.

Lahenevad kodused probleemid, tulevad au ja kuulsus, tuusikud ning autostuluba. Ent Mati peas pesitsev marsielanik, kes uurib Tipi ja Täpi saladust, armub ootamatult tädi Rutti...

Režissöör: Jaak Kilmi
Stsenarist: Urmas Vadi
Osades: Tiit Sukk, Raivo E. Tamm, Peeter Oja, Maria Avdjushko, Ülle Kaljuste, Lembit Ulfsak, Andrus Vaarik, Heino Torga
Tootja: ETV
Kestus: 1 tund 30 minutit

No comments: