9.30.2009

Stseenid ühest abielust

Viimasel ajal üllatavad mind teosed mis mulle pihku satuvad. Tädi juures kapsaid ja liha närimas käies ning selgelt liigapalju veini joonuna juhtub meie pere meestega mis tavaliselt ikka. Uni tuleb peale. Tehakse väike uinaks, tunda maksimum ning elu keerleb veinipudeli ja vestluse ümber edasi.

Seekord vedasin taaskord oma kondid tagumisse tuppa uinakule ning haarasin riiulist tavapäraselt "enne und" lugemist. Pihku hakkas Ingmar Bergmani raamat, millest ka muidugi näidendeid ja filmi vändatud, muuseas 1997 aastal isegi Draamateatris edukalt etendatud, "Stseenid ühest abielust".

ma pole mingi sitane pede ega liigagar intelligent, kes pikkade juuste ning pidevalt pihus tolkneva teatriraamatuga maailmasuhtumist väljendab, ning otsustasin puhtalt Bergmani nime järgi raamatut sirvida. Unst ei tulnd miskit välja sest raamat imes mind endasse.

Teatritüki käsikirjastiilis kirjutatud teos on kurblik lähenemine elule armastuseta abielus, petmisest, vihast, ängist, lahkumisest, maailmavalust ning kõigest muust mida inimesed enda sees tunnevad. Imalat kirja vältiv ja jälestav vanameister, kes antud teose kallal kolm kuud vaeva oli näinud, lähtub inimestest kui iseseisvatest, isikupära ning selgrooga tegelastest. Kui neile sitasti öelda, nad ütlevad vastu, kui teatad, et petad oma naist, on naine mõistlik ja uurib kas ka teine naine on hea, äkki peaks kohtuma ja rääkima mida mina valesti teen.

Farö erakuks nimetatud Bergman, võtab inimloomust äärmise kivina, mis kui kukub siis kkonkreetselt ja kolinaga, kuid väiksemaid virvendusi nagu abielurikkumised, petmised ja muud naised peegelduvad kui loogilised abieluosad. Väga kummaline oli paari tunniga sirvida läbi 200 lehekülge 70 aastatel Svenssonite maal elanud pere musta pesu. Samal ajal pidevalt kõrvalt toast kõlavatele kutsetele "kohe tulen!" teatades.

Põnev raamat, millest film Bergmani ena käega vändatud. mõlemad nii raamat kui film on kohustuslikud vähegi kirjandussoonega ja filmifriigiga inimestele.

P.S. AVASTASIN ET APOLLO ANNAB SEDA RAAMATUT 26 KROONIGA HETKEL ÄRA. LIPAKE JA VÕTKE LIGI.

No comments: