9.14.2009

Vox populi, vox Keskerakond!

Eelmisel nädalal, päevaks pakuks äkki kolmapäeva, kuulasin Kuku raadiost Rahva Hääle saadet ning proovisin oma viha, nördimust, nalja, kurbust, pilkamist ning pisaraid kuidagi taltsutada. Saade, mis on vaid kokku ehk tunnipikkune ja seda jagatuna kolme erineva tunni vahel, suutis luua minule ikka eriti kurva pildi meie kaunist poliitilisest seisust.

Ei, poliitiline seis on vale sõna, situatsioonist üldse. Küsimus saates oli, lisaks täielikule provokatsioonile, loomulikult oluline ja kihama ajav ehk "Keda valite 18.oktoobril KOV valimistel?". Tavapärastele pensionäridele, kolkafilosoofidele ja muule muhedale satsile, kes alati sõnavõtavad ning uusi, kuid ka mõtetuid ideid läbi eetri inimesteni paiskavad oli ka muud huvitavat. Nimelt olid, saatejuhtide sõnul, nende saate foorum kirjutatud ühelt ja samalt IP aadressilt täis väga ühekõlgseid arvamusi Keskerakonna soosinguks. Lisaks oli kogu Savisaar Jugend aetud telefonide otsa. Väga paljud noored ja aktiivsed, oma loomult oktoobrilapsi ja pioneere meenutavad, mehed võtsid sõna Keskerakonna kaitseks ja kiitmiseks. Kuni selleni, et toru võttis ka Keskerakonna peasekretär Toobal, teatas oma suursugususest ka raadioeetris ning luges ette programmilise ning peakantseleid, linnavalitsuses ja Füreri kabinetis kinnitatud pöördumise ja punktid.

Vaba maa, vaba eeter. Jäägu see. Mis mind aga kurvastama pani on naljakas eetikanihe ning diskursusemuutus, mis meil aset on leidnud. Alati ja igas ajas on keegi räpaselt mänginud. Samas jäädud ikkagi kuskile piiridesse. Peetud kinni mingitest ettekirjutustest. Kas Keskerakond kardab tõesti nii palju, või pigem on nihukene egomaniakkide punt, et isegi vaba eeter kasutatakse oma reklaamiks ära. Väga kurb ja labane lugu.

Teine väga paha ja veider nähtus on niinimetatud Valgete Erakondade ja Keskerakonna vaheline vapustav eraldatus. Tuleb tõdeda, et Keskerakond on maailma parimal turundusseisukohal. Saade oli selles, et keda valite. 90% vastustest oli et "Valin kindlasti Keskerakonna" või "Keskerakonda ma kindlasti ei vali". Tunni jooksul ei kuulnud ma vist kordagi roheliste või rahvaliidu mainimist. KOrraoli SDE ja korra IRL ja mõned korrad Reform pildis. That's it!

Kellele see kasulik on ei tea. Keskerakonnal on suur teene Eesti ees, ta on oma suure toetusega riigi vene keelt kõneleva rahva seas, hoidnud ära eraldi äärmusliku venepartei tekkimise nagu seda on Lätis. Samas saab vaid ignorantne inimene kiita seda kuidas Keskerakond on võimsalt linna arendanud. On tõesti, olen nõus, linna palju arendanud. Kuid küss on mis hinnaga. Vabaduse plats 130 milli, noortele korterid miljarditega, uskumatud kooliehitus ja renoveerimislepingud, toetused jne. Mis juhtub siis kui linnal raha otsa saab? See pole enam aga Keskerakonna mure, kuna siis on ju pukis juba keegi teine. Keskerakond on see kes suudab teha asju siis kui teised on raha kokku korjanud ja asjad tööle pannud. Kuid nagu viimased valimised näitasid seisis Keskerakond ka Eesti iibe tõusu taga. Varsti voolab Emajõgi ka tagasi Võrtsu ja kraanist tuleb rohelist värvi mannavahtu. Või kohukest.

No comments: