9.15.2008

Gruusia konflikti tagajärjed

Lillehammeris toimunud Uuriva Ajakirjanduse Foorumil rääkis oma kurva loo ka Gruusia telereporter Tamara Urushadze, keda tabas otse eetsid snaiperi tulistatud viiest kuulist üks kätte. Imeline pääsemine tõesti. Tulistastud ajakirjanik ei ole midagi erilist. Eriliseks teeb naise aga see pühendumus millega ta omal maal toimuvat kajastas. Olgugi et naine sa haavata vaid kätte, lasi ta selle kiirelt siduda ning kajastas kõike otseeetris edasi.

Konverentsil rääksi Tamara, et Gori linna juures juhtunud intsident kinnitas veelkord, et ajakirjanikud ei ole puutumatud. Gori linna pääsemiseks nõudsid aga teed taksitanud vene sõdurid Venemaa Välisministeeriumi kirjalikku luba. Venelaste luba oma riigi pinnal liikumiseks. Samas tuli reporteritega kaasa kohalikku vene sõjaväge juhtiv kindral, kes laenas Tamaralt elefoni et Moskvasse naisele helistada ning anda teada et on elus. Karm värk

Samas tekkis mul sisuline küsimus. Kõik ajakirjanikud kes on oma lugusid tehes istunud kongis, saanud peksa või kuuli/nuga on automaatselt sangarid. Nende töö on olulisem, parem ja raskem. Loogiline et iga valdkond ja klikk vajab iidoleid ja näidiseid. Aga Al-Hajj lendab mööda ilma ning annab kurbi intervjuusid kuidas Quantanamos on ebainimlik, Tamaral on ka kalender täis, ikkagti tulistatud. Naljakas kuida muusikud muutuvad legendideks pärast surma (Gunnar Graps tuleb meelde) ning ajakirjanikud iidoliteks pärast näkkupeksu.

1 comment:

*uri said...

Tundub jah, et uuriva ajakirjaniku puhul on märksa olulisem olla peksa saanud, kui põhimõte kasutada kaht sõltumatut allikat. Viimane on eriti Eestis täiesti ära unustatud.
Selle alla kuulub ka muide sinu lugu sellest Al-Hajj'ist. Hetkel on meil siiski vaid teada ühe poole versioon loost. Ma ausalt väga imestaks, kui pärast 5 aastat ebõiglaselt vanglas veedetud aega räägiks mees tõtt, ainult tõtt ja mitte midagi peale tõe. Aga noh blogi muidugi ongi mõtete avaldamise koht mitte uuriv ajakirjandus.
Aga igatahes järgmisel peol üritame siis ka sind uuriva ajakirjanduse võtmefiguuride hulka lennutada (vt. kommentaari avalause).