9.12.2008

Tour de Steroids



Lillehammeris antakse ikka rajult kuuma. Istusin just lõunalauas, lambakarree ja foagraasse segatud kartulite ees kahe Taani raadioajakirjanikuga, kes viimased 13 aastat on uurinud jalgrattamaailmas "süstlapanemist" ehk rämedat dopingute kasutamist. Niels Christian Jung ja Olav Skaaning Andersen (kes muuseas on ise oplnudf kuni aastanid 92 maailma tippjalgrattamaailmas ning ei salanud maha et on ka ise kasutanud EPOt).


Selge on see, et spordialal, kus sportlased istuvad 300 päeva aastas 5-6 tundi sadulas vajavad lisandeid et võita. Pikkade juttude ja sahinate tõestamiseks läksid mehed ristiretkeel 13 aastaks et tõestada räme EPO ja muude vereravimite kasutamine.

Kuidas saada infot ning kuidas tõestada need narkokasutused? Ning kuidas saada kätte arstlikud dokumendid ning arstid rääkima? Väga lihtne, tuleb olla seal kus on sinu allikad. Niisiis ... Mehed käisid kõikidel maailma suurimatel ja väiksematel võistlustel ning regasid ennast samadesse hotellidesse, kus olid ennast elama asetanud ka jalgrattaklubid. Hommikustel aegadel kui velomehed kadusid hotellidest, jättes lahti uksed oma tubadesse lendasid ajakirjanikud peale. Mehed käisid toad üle nagu SCI uurijad, leides kilode veriseid süstlaid, kanüüle, tühje EPO potsikuid ning kõiksugu muud meditsiinitavaari. Olles teinud seda umbes 5 aastat hakati pinnima arste, kes seda tiimidele jagasid.

Lugu lõpetas nende ühe suurima velotaja Michael Rasmusseni karjääri. Oli ka teisi. Järgmine plaan on meestel asuda asju sisulisemalt kontrollima: kust tuleb EPO, kes maksab ning kuidas seda vähendada. Aga pildid sellest kuidas mehed kolavad hotelli kõrval olevates prügikastides, kuna tiimiarstid on enne võistlustele sõitmist kogu kasutatud varustuse sinna visanud. Parim pauk oli see, kui tüübid leidsid ühe suure Itaalia jalgratturi toast süstlaid, sest tavaliselt leidusdi süstlad vaid arstide toast.

Muuseas, küsisin, et kas ka Jaan Kirsipuu oli nii öelda "süsteemi liige". Mees vaatas mulle otsa sellise näoga nagu ma küsiksin et kas neegril on valged hambad ning teates et loomulikult. Vat siis. Lance Armstron istus süstla otsas nagu broiler. See on ikka nii labane, nii lapsik. Valusad narkarid.



No comments: