9.12.2008

Kuus aastat Quantanamos

2001 aasta detsembris arreteeris Pakistani piirivalve Al-Jazeera operaatori Sami Al-Hajji süüdistatuna koostöös Al-Qaida terrorirühmituse ning Tšešteenia separatsistidega. Tema pass konfiskeeriti, mees anti üle Ühendriikide armeele, kes pidas operaatorit ebainimelikes tingimustes 23 päeva, pekstes ja pilastades mees järjepidevalt, keelates palvetamise ning pakkudes söögiks vaid 200 grammi külmutatud herneid päevas.

Silmad suletud ning pea kilekotti tõmmatud, kanti mees lennukisse ning viidi läbi Istanbuli Quantanamo Bay laagrisse Kuubal. Operaator istus ilma teadmata kus ta asub või miks ta kinni on võetud Kuuba vangilaagris 10 kuud enne kui meestele (kambas oli 500 araablast, mõnedel sülelapsed kaasas) teatati, mis on nede asupaik. Peale nelja aastat füüsilist, vaimset ja moraalset piinamist saim Sami esimest korda kokku oma juristidega Amnesty Internationalist ning asjad hakkasid pisut liikuma. Mees peksti regulaarselt, tema jalad ja käed on miitmeid kordi katki löödud, teda on tapetud ja taas elustatud.

Tingimused mis valitsesid Quantanamo Bay "laagris" olid Sami sõnul "ebainimlikust kaugel, tegemist oli põrguga maal" ning pigem oleksin surnud, kuid mõte minu aastasest pojast hoidis mind elus. USA riik püüdis meest enda poole kallutada lubades Samile kodakondsust, kui ta on nõus hakkama nende nuhiks. USA valitsusametniku täpne lause oli, et "kui Osama Bin Laden sulle helistab ja tahab intervjuud teha siis sa annad ka meile teada ja me saame ta arreteerida". Tase. Kus persses on nüüd Henry Kissinger.

Igaljuhul ... USA valitsus pidas teda meheks kes tegi intervjuu Osamaga enne 9/11 katastroofi. Loomulikult ei olnud tegemist õige mehega. Viimased 18 kuud on Sami olnud näljastreigil, mille ajal sõdurid söötsid teda ninna aetud kanüüli kaudu. "Välja võttes tõmbasid nad toru nii tugevasti, et veri voolas ning tuili kaasa tükke ninakoopast. Pärast seda panid nad sama toru järgmisele mehele ninast sisse," rääkis Sami eilaõhtasel kohtumisel ajakirjanikega Lillehammeris Maailma Uuriva Ajakirjanduse Kongressil.

Al-Jazeera uudislõik Sami Al-Hajji vabastamisest:


Sami Al-Hajj räägi tingimustest Quantanamo Bays:



No comments: