7.15.2007

Austraalia hinnapoliitika

Motisklesin pisut asjayle ning alustan uusime rubriigiga selles blogis. Tegemist siis riikidesiseste konkreetsemate nubrite tutvustamisega, lisaks veel fakte ja muud huinjaad. Lugege ja hinnake.

Niisiis, hinnapoliitika:

- Hotellid on muidugi igast klassist. me oleme olnud 3*maksimaalselt ja selle hing oli Cairnsis miski 120 taala. Ei miskit hullu. Kohelikud Backpacker maaksab aga 24 kuni 28 taala, mis on eriti ideaalne. Vaga lahedada kohad koik - interneti, self-catering koogi ja liftide ja vilede ja muu kamaga. (oluline fakt, mida mujal pole kohanud on toik et iga vidin on tagatisraha eest - noud, lisatekk, votmed, parkla jnejne. Papi saad valjakolimisel tagasi.) Backpackerid on linna tsentrumites enamasti. paremad kohad linna ja kortsus ryndamiseks kui Hiltonil voi Holiday Innil.

- ahjaa, aussis valitseb dollar (1 AUD = 9 EEK) ja on meetermoodustik. Asumaa kuid peale selle et elektri pistikud on miskit taiesti arulagedad masud on koik kuidagi euroopa ja usa segu. UKst pole sittagi jargi. Nii siis veel, kohalik hadanumber on 000, tahistatakse Kuninganna synni iga juuni teisel esmaspaeval, siis koikides suurtes linnades on olemas koikide kuningate ja kuningannade nimelised tanavad - UK kunnide ja kunnitaride omad siis. Lisaks on Brisbanes nii et ida-laane suunalised on koik mooride nimedega tanavad ja pohja-louna suunalised on mehad.

- admin poolelt on sedas: Riigi "omanikuks" on Her Majesty Queen of Australia. Riiki juhib president, kelle pakub valja peaminister ning kelle vannutab ametisse kuninganna. Peministri nimetab ametisse valimistulemuste kohaselt Presitent. Austraalias on 6 osariiki - New South Wales (Sydney), Queensland (Brisbane), Victoria (Melbourn), Pohja-Austraalia (Darwin), Louna-Austraalia ja Laane-Austraalia. Igast osariigist saab parlamenti 12 ehk siis kokku 72 matsi.


- Edasi olulisim: oll maksab poes 4 taala ja kortsus 6 keskmiselt. Mooduks on elunaljakas 0.4L voi 0,6L ajukas. Veints on aga mesi minu hingele, kuna odav ja hea. Primaarselt maksab vein mitte rohkem kui 10 taala, aga saab ka 5 ja 25 taalaga. Jackobs Creek on 50 kulli pudel ja kurat kui hea see semillioni marjast valge modu mekib. Head on veel 2005 aastakaigu pinot noir ja 2006 shiraz. Viina hind peksab seal 25 ja 50 taala vahel. Kohalikud tegelevad ka rummi valmistamisega - Bundabergi nimeline rumm. Hea aga kallis.

- soomamajandus on siin nagu igas arenenud riigis. Poest ostes on koik kolmandiku kallim kui jeestis, restod on miski 3 korda kallimad - olenevalt spetsialiteedist. Mis on aga odav ning millega tsementeeritakse austraalaaste (nagu enamuste pekiste riikide) surmavat tulevikku ehk siis McSydamehaigus ja Sizzler ja Subway ja Burger King on eluodavad. Samas hinnas mis meil kuid korrelleeruvalt ikka jube odav. Muidugi mis on muhe on igas linnas laiuv Hiinalinn, mis uskuda voi mitte on parim soomapaikk igas linnas. Hiinakas saab kenasti soonuks mikis 7 taala eest, tyrklane myyb kebabi 6kaga ning SUSHi (seda vaghemalt Sydney tanaval) saab katte 3-5 taalaga, 8 erinevat maki ja sushi rulli.

- Autorent on 25 = kindlustus ehk kokku miski 34 taalaga saab kenasti 4rattalise istmeks. Kytus, kuna puurivad ise, kukub hinnaga 1,25 taala liitrilt. Ehk siis mitte koige hullem.

- Turismikraam: Sydneys maksab ferrypilet (return) 12 taala, sellega saab Bondi beachile ja Manlysse - geniaalselt ilusad puhkepiirkonnad. Lisaks kihutab paat mooda ooperiteatrist ja Harbour Bridgest. Brisbanes on joepaat (2 liini) odav 4.10 taala per nospel. Linna tuurid bussidega maksavad miski 30 taala 24h.

- Konelemine jeesti maksab korralikult kui teha seda EMT nimelises vorgus - 30 krontsi ehk min. Kohapeal on eluodavad pakkumised, kus saab 30 sendi ehk 3 krooniga siit jeesti elistada. Mulle aga istub abivahenmd nimega Skype - 1 min 30 senti, eesti senti :-) Aitahh Skype!

- nii, sport: Sukeldumine on kallis nagu igal pool. 3 paevane (kaks ood) laevaga Korallrahul maksab koos 9 sukeldumise ja kursusega 650 taala, kui kursust ei taha saab 400 taalaga sama paketi. Paevane sukeldumine - 3 all kaiku - kokku 200 taala. Sukeldumise juures on muhe see et lisanduvad maksud aka. korallipidamise maks, sadamamaks ning 50 taala et teha kohustuslik tervise kontroll, mis koikide standardite jargi oli taielik nali. Nii edasi on muhe tegeleda koikides Austraalia magedes ja orgudes haikimisega, mis on tasuta erinevates loodusparkides aka Daintree voi Kuranda pargid. Wakeboard on hea aja viitmine - tund 34 taala. Lasime lendu nii et kaed ruippusid 2 paeva korval.

- Kaisin kohalikus selvehallis (siin neid kaks suuremat Coles ja Woolsworth) ringi ja panin asja kirja mis maksab. turva kais ringi ja vahtis mind nagu Tarbijaameti ohvitseri. Igaljuhul, poelett:

  • Kalkun 13 toltsi kilo
  • Sigaliha 10 toltsi kilo
  • Mahl 5 toltsi 2L
  • Austrid 11 toltsi 12tk
  • Peanutbutter (mmm) 2 taala purk
  • Leib (sai okeika) 2taala pats
  • Kondoomid aka. vihmakeep 6 toltsi kolmik
  • Sigaretid (aka. Peter Jackson) 10 toltsi pakk
  • Pesupehmendi 7 toltsi karp
  • Vesi 2 toltsi 2L
  • Hustleri roomuvihik 8 toltsi
  • Kiirnuudel 2 eeku

jne.


No comments: