7.16.2007

Okeaania vol.8: Brisbane



Brisbane, Queenslandi nimetamata pealinn, samuti ka selle osariigi suurim linn, on kuratlikult kena koht kus kolada ja lakuda, uueumis istuda ja mooda kinosid kolistada. Elamiseks on linn aga kuidagi molekulaarselt toksiline. Seal kannatab olla nadala maks, siis hakkabmiski jama peas kasama ja huluks ajama.

See on nagu vanaemale maale kylla minemisega, terve aasta hullult tahad minna, kuid nadal lehmapiima joonud tahaks raisk, linna tagasi voi mujale. Seda tunnet on raske seletada.

Linnas elab poltesit miljonit inimest ning on korralik kultuurikeskus. Siin on muuseume, galeriisid, kinosid ning teatreid nagu kaubanduskeskusi Tallinnas voi systlaid koplis. Kolasin modernismi ning kuni 1970 aastate kohaliku kunsti naitavas galeriisjoe kaldal ning kohtasin kummaliselt korget taset. Samuti panin tahele yhte Picassot ning Miro loodud munaskulptuuri.

Brisbane monusaim eelis on tea muhe vaiksus arvestades tema mahulist suurust jaelanikke. Kumaline lause eh? Aga tegelikkuses on asi selles, et koik mis on selles kaunis kohas nahtav ja naha taetrav, asub kenasti kesklinnas.

Kui tahab kolada mones pargis ningkuulata kuidas paadid mooduvad ning kohalik tudeng Brisbane joel aerutab pakub linna palju kohti, kui soov heasti einestada, leiab palju kohti selleks Hiinalinas, sadamaalal voi lihtsalt tanaval jolkudes ning silmad lahti hoides.

Nagu igas linnas nonda ka Brisbanes on suur hulk pilusilmseid sisserandajaid, musti inimesi pole, neegreid ma pean silma. Suhteliselt suur multikultuursus. Mulle meeldis see keskus pisut enam kui Sydney kuigi ka pealinn on totaalne tipp.

Me sattusime elama Brisbane kesklinna heasse hotelli, kust koik oli kajala juures, isegi lahemal. Oluline on arusaada, et linn koosneba jallegi nagu enamus suurasustusi umbes 10 erinevast keskusest, millele saab ligi koige meeldivamalt paadiga, mis on kiiruse jahinnaga anab koigele muule transpordile silmad ette.

Aga kui tahab saada toeliselt monusat Brisbane elamust tuleb siia tulla suvehakul, kui koik hakkab monusalt pouhkema ja pargid on sallitallajalikult kenad. Muhe kraam mis muu. Aga kevadehakk on siin linnas, kuskil okti lopp. Praegu kui valitseb saiakuivatav 10 kraadi vilus ei ole siin just kuigi monus. Ytleme nii et tuule parast kesktanaval marke kladesse ei lao.

Pohilise ilu rikub vist klausel, et me saabusime siia suvisest pohjast, kus ilma naljatamata naha seljast kypsetas.

Nu nii, Queensland out!



Vaade Sputnik 69 pardale paigutatud laatsest.


Oine vaade on linnast labi ujuva Brsbane joelt modukalt maaliline!

No comments: