10.20.2009

Valimised anno 2009


Tere päevast kallid kaasmaalased, kallid kaasvalijad, kallid kaasteelised (Jaan Krossi fännidele), kaas surejad, kaas kuulajad ning kaasajooksjad! Nõndaks siis, seekordne lubaduste ja kartulajagamine on selleks korraks kenasti läbi, need kes rohkem lubasid, said ka parema hääle, kes abstraktsest edust rääkisid,, said kummikindase näpu urruauku ning kadusid enamasti veel sügavamale opositsiooniridadesse.

Kuid iga valija on väärt oma võimu, mis tähendab täna, et Tallinnat valitseb Lasnamägi. Lõpuks siis läks täide laulusõnum et lähme üles mägedele. 40 000 häält on ühe iniese kohta hämmastav kogus ning võimas kinnitus linnapeale töö edukusest. Kuid on kurb, kuidas inimesed valisid igal pool neid erakondi, kes rohkem õhupalli, luuda, suppi ja kartulit jagasid, kes rohkem sodi koju lasid kanda. Need kellel miski sisuline lausung ka kõige juures oli jäid volikogude uksi kraapima. Rohelised on siin geniaalne näide. Väga sisuline, kuid vormilt nõrk kampaania tähenda, et Rohelised on täna umbes neljas omavalitsuses kogu riigis. Täpsemalt, sinu tehtud töö ei reklaami sinu tulevikku roosiliseks.

Kas Reformilased olid suhteliselt kurvad ja hillitsetud, pool kojumineku meeleolus Madissoni kõrtsis, samal ajal kui Keskerakonnas simmani ajal naisi kubemesse rünnati ning noored kleenukesed Noor Etsikud näppu loopisid ja Kes Siis Veel! röökisid. Kui vaadata valimisi ja kampaaniaid professionaalsest prospektist, siis Keskerakond saab siin kuldmedali, pärja, karika, linnavõtme ja kõik mis antakse selleks puhuks kui kõikidele teistele näiteks maratoni jooksus, päevaga ära tehakse. Keskerakonna kampaania ja propaganda toimis õlitatult ja keniaalselt. Ei olnud päeva kus Ets poleks kuskil midagi avanud, midagi kommenteerinud ja nutvate baabade röökimise saatel omale jälle paar tuhat häält napsanud.

Filigraanne PR ja propa, mis Keskerakonna staapidest välja paisati oli tõeliselt võimas, imeliselt täpne ning töötas mühinal. Nüüd on aga oluline näha, mis saab linnast edasi. Me räägime siin laenudest, raiskamisest ning liigsest laiamisest. Pankrotis linn ei ole ilus, pankrotis pealinn on aga hukutav. Ets on nii sisult kui vormilt jube Hruštšovi moodi/sarnane ning mõlemaid armastati ja armastatakse. Üks külvas kogu koduvabariigi maisi ja karuputket täis, teine ajas penskari kartula ja puuhaluga hulluks. Eks paistab kuidas see 4 aastat siin nüüd siis välja kujunema hakkab. Mul on tunne, et Tallinna linnas hakkavad asjad olema samamoodi ühe erakonna käes, nagu riik on olnud juba aastaid teiste jõudude meelevallas.

Igaljuhul oli võit Keskerakonnale vast liiga ei tee, sest ülbed ja irdunud on nad olnud juba aastaid. Midagi ei muutu oli selle valimise märksõna. Tartu jäi samasse seisu, Tallinn samasse (pisut muutusid jõujooned, kuid siiski ...). Muutus oli see, et surnud rahvaliitlased lükati luuaga uksest välja. No ja siis Roheliste triumf, mida keegi tegelt tähelegi ei pannud.

Poliitiliselt muutub Tallinnas aga võim täielikult diktatuurseks.Kui varem oli veel mingit jõudu, mida rakendada eluvõõraste puudernägudega võimuliidu vastu, siis nüüd pole enam midagi teha, köhida ka ei või enam. Lisaks, ei tohi inimene minna enam vaatama linnavolikogu tegemisi, kuna saal ei kannata tuleohutuse mõttes üle 120 inimese välja. neist 79 on volikogulased, pluss linnavalitsus ja nende tentsikud ja siis veel tentsikuid ja korras. Huvitav kas ajakirjanikud saavad ikka istungitel käima hakata? Täiesti ebanormaalne.Vitsut kes sellest selgelt rõõmsana rääkis, küll mingit avatuse soovi ei tunne, nüüd on hea kinniste uste taga reformaritele ja irllastele karvast näppu ninna ajada. Nagu lapse pilastamine, kus lapsel pole kellelgi kaevata sest keegi ei usu, pole ju omasilmaga näinud, laps ju ikka valetab!

Mina jälgisin huviga Kanal 2 "Bole tšudeš" stiilis saadet, kus helimees oli selgelt juua täis, keski ei saanud adekvaatse lause ütlemiseks piisavalt aega ja kogu jura oli liiga kolla-rohe-puna-sinine. No nagu üks korralik Näär peab olema. Saade, mis andis mõista, et ega me pole 20 aastaga sellest kuradi naabrist kuigi kaugele saanud. Me lihtsalt arvame nõnda oma elevandiluutornis istudes. Peaks tegema tiiru Päästearmee ja Supiköökide lähedusse ja Lasnamäele, saaks äkki ka aru mis tegelikult toimub.

parim oli muidugi Kohtla-Järve keiss, kus kohalik valimisliit võttis 95% häältest :-) Kurat nagu komsomoli valimistel - 99,8% valimisaktiivsus ja 99,7% poolthääletus.

Valija on oma võimu väärt. Kui nüüd hakkab sitt ja kusi lendama, linnas hakatakse taasmunitsipaliseerima pindu, ärisid, maju jne pole meil miskit kobiseda, Lasnamägi kolitakse kesklinna, normaalne inimene kolib Tartusse või Helsinkisse. Tekib uus Põhja-Eesti Vabariik, kus inimesed lõpuks nälga surevad, sest kõik on riigistatud ja lauali jagatud. Sissekirjutus peab olema kõikidel jne. Me elame siis Lõuna-Eesti vabariigis ja sööme Brasiilia lehma ning joome Heinekeni peale. Lõpuks saab meil kõrini et mustvalgest põhjast üle piiri meile inimesed põgenevad, sest siinon elu ilus ning me ehitame tervet eestit läbiva 10 meetrise tara, mille otsa paneme leht klaasi ja pääluid. Umbes nagu Varssavis ja Krakovis olid Juudilinnajaod.

Vot sedasi ... ja kui nii läheb ei ole enam vaja ägiseda, et valisime valesti. Ei valinud ... Valija ei eksi kunagi, rahvas ei eksi kunagi. Kahju on et me selline rahvas oleme.

No comments: