5.06.2008

Mexico vol. 4: Koikmis hiilgab ... on hobe!



Ola senjoor i senjoriitas!

Sedapuhku siis tuyleb kritseldada pisut siiani meie reisi linnaarhitektuuri parlist numero UNO. Sellesks on pisikene Kesk-Mehhiko koloniaallinn Taxco, mille toeline vaartus oli see, et tegemist oli suurima hobedakaevandusega. Isegi kesklinna katedraali ehitas yks joukas hobedakuapmees, kes tahtis sotsiaalkultuurilises plaanis anda linnale tagasi selle kylalislahkuse eest.

Linn on taiest haigalen, umbes Viljandi tyypi magimaadtikule kokku surutud tohutu linn, milles istub koos kuskil Tartu suurune inimhulk. Tanavad kitsad, tais ehtsat koloniaalarhitektuuri. Monusaim silmamanna. Tegelikkus on see, et kui linn ka tana laieneb siis siia ei saa ehitada suuri maju, toostust ega muud mitte vastavad arhitektuuri. Ja kulda akrda, enamasti hobedat on siin koasti. Pohiline on see, et hobeda kaevandus on juba sajandeid siin linna ymbruses tyhjad kuid tegemist on suurima ja tsentraalseima hangelduskohaga.

Linnas myydav hobe on koik ehete ja noude kujul, myydakse seda aga kilo hinnaga. Igakljuhul oli siibn myydaval maailma koledaim hobekauss, hind kilodega moootes umbes 20 000 eeku. Jaledamia kujuga lauahobe, mis tuleks poletada, mitte kellelegi lauale kinkida. Ainus koht kuhu seda ette kujutan on mikis venku astelpajusid hidmas, noijatudes eebenist 12 inimese soomalaua najale, tema peale paistmas Svarovsky kristallist lyhtrid.

Monusaim on kogu selle tripi juures see kui kiirelt kaivad Mehhikos asja kui sul on raha. Autorent vottis merile peale lennujaama joudmist aega umbes 2 ja pool minutit. Raha naitad ja euroopast oled ja valge. Null probleemi. 30 minutit hiljem oli meil kena yhendriikide tyypi maastus aanuste all ning alustasime tood.

Kuid sama naitab ka fakt, et kui oled gringo siis maksad iga vea eest. Panime tanaval olli, oigemini mina panin. Ment pidas kinni, tombas mu korvale ning hakkas jahuma. Puhtas inglises, et see mida ma teen on Mehhiko seaduste jame rikkumine ning see lahem mulle maksma umbes 2000 dollarit voi ... 72h kartsas. Keegi ei taha olla kartsas aga MITTE KEEGI ei taha olla mehhikos kartsas. Seal on hetkega kellegi purrito sinu dingaholes.

Niisiis kiirem kokkulepetesolmimine viis asja selleniet 200 peesso peal leppiseme kokku minu vabaduse hinna ning makse tegin altkae kohaliku leheputka taga. Kysisn peale maksmist et kas see on tavaline et ment nii moodi pappi kaib kyimes. Mees vaatas mulle kelmikalt otsa ja vastas, et "Si, oga gringo maksab!"

Imeline. Mingis osas ikka peab kinni et 100 miljoonit latiinot kandev riik on ikka auk. Aga linnapildid on kenad ning varskendavad. Mitte ilma kuid perspektiivi suhtes, kus kunagi elada ei tahaks.


No comments: