10.10.2006

Stabilisatsioonifond

Eile peaministri juures "vaibal" olles pakkus riigi tähtsaim mees välja idee kuidas saada stabilisatsioonifondi, milles täna on kuskil 6 miljardit kronu veelgi suurenda. Küss pidi olema selles et kuidas heal ajal säästa ajaks mil asi halvaks võiks kiskuda.

Plaan siis selline: hakata stabilisatsioonifondi tootlikusest maksama suuremaid pensione. See peaks motiveerima nii pensionäre, kui nende organisatsioone kui ka teisi erakondi olema poolt et vaba "pappi" fondi lükata. Mõne aastaga viia fondi suurus 10 miljardini ei olevat probleem. Meil on pappi nii palju et jummil.

Mida rohkem majandus areneb ja mida rohkem on raha mida fondi kanda ning mida suurem on fondide tootlikus seda kiiremini saame hakata tõstma pensione. Ilus plaan, midagi ei ole öelda. Samas jätab väga erakonnareklaami maitse. Reform on läinud keski valijate kallale.

Mis saab aga siis kui pappi enam nii paju ei tule, ehk et kui majandus jahtub ja näiteks fondi tootlikus ei ole enam see mis täna, kuid suurenenud pensionid on vaja ikka maksata. Või hakkavad teised erakonnad jama, et kui on nii hea tootlus fondil, investeerime raha mujale.

Ei tea. Pensionite teema on alati häälepüüdmis maiguline. Samas poleks paha tõsta elukvaliteeti reaalsete võimaluste arvelt. Kuigi veel üks mure on see, et kui Keskerakond tegi ettepaneku maksta stabilisatsiooniraha penioniteks oli reform sellele vastu, täna aga läheb ise selle kallale. Isegi kui ei jaga laiali siis PR kohalt on ei ole vahet, maitse on ikka selline et teistel ei lasknud aga ise ronivad kallale armsale fondile. Selline see poliitika jube on.

No comments: