7.08.2006

Juurop vol.6: Ljubljaana, kui suur Parnu!

Joudsime Ljubljanasse, Slovenia pealinna, kerges ebausus kohaliku riigi vastu, kuid kiire pilk aarelinnale ning sydalinna absoluutselt letargilisele olustikule avastasime ennast suurest Parnust. Samad tanavad, samad majad, samad inimesed, samad turistid, ainukene puudus - MERI.

250 tuhandeline linn siras kuuma, kuni 30 kraadises kuumuses, meie pohmellistele silmadele nagu viimast viinapudelit kraanikaussi valgumas silmavat joodikut. Aga nagu ytlesin on linn suur paradiis. Koiki tanavaid palistavad tanavakohvarid, milles monus vahemereline muusika elamus garanteeritud ning Moijto maitseb imehea.

Linn ise on keskmaal ning ei oma pea mingit sidet mereaarsega, millest on kahju, kuid ligi poolteist tuhat aastat vana linn on arenenud kiftiks puhkemekaks. Minule jattis linn nii sygava mulje et lisasin ta Praha ja Port de Solleri korval oma tulevase eluaseme sihtkohtade nimekirja. Siin puudub sakslase lehk ning isegi ameeriklane on inimlik ja haritud, ega lenda peale kysimustega nagu Is Estonia a REAL country? Te ei usu kui mitu jankit eda meilt selle 2 nadala jooksul juba kysinud on.

Igal juhul, kui uskuda CIA facktbooki peaks siinne elatustase olema nii 2,5 korda korgem kui kodumaal. Keskmine palk 18 000 krooni (ehk eeku). Seda kinnitab ka ATM mis andis valja vaid 5000 kohalikurahast paberit ehk siis 500 eeku. Peris nii lihtne meil ei ole :-)

Ljubljanas on ka kena loss, millest tehtud totaalne turismihullus, kus parisasjast voib ainult und naga. Aga meeleolukas oli kaik selle poolest et meil oli selja taga Cuba Libredest ligunenud oo ning loss asus 3km otse makke niet rasek oli see minek, yle prahi!

Nagu oeldud oli eelmine ohtu olnud kibedama vott, kus joime jooke nagu Adios, Motherfucker! ja Cuba Libre. Kiiresti jommi ja klubisse Global, kuhe meid meie suhteliselt ebareegliparase sammuseade parast ei lastudki. Aga 2 paeva ja oo ljubljanas andius juurde joudu peale karmi idaeuroopa. Tegelikult ka ettepoole sest just sinna me ka suundusime. Sarajevo oli jargmise sihtmark meie rongipiletil.

Ahjaa, leidsime Valjaka telefonist ka oosel tehtud deidi - 10 aastat tanasest votame Ljubljana kaunil ja ajaloost palistatud peavaljakul uued joogid. Sama ring 10 aastat hiljem. Nagu musketarid, hahahah!

No comments: